loading

LAMBTON COLLEGE – THE MALL

CLIENT
Lambton College

LOCATION
Sarnia, Ontario

DESIGN TEAM
Arthur Lierman Landscape Architecture
Parterre Landscape Design Associates
B.M. Ross & Associates Limited

Rethinking the purpose and possibilities for a prominent pedestrian precinct was high on the list of the Landscape Master Plan priorities for Lambton College campus life improvements. The creation of The Mall involved the removal of an existing ring road spanning the entire length of the west side of the campus buildings equaling four hundred and fifty metres long.

Bordering the main campus parking lots to the west, The Mall creates a linear buffer and a green open space that provides opportunities for leisurely strolling as well as casual and formalized gatherings. A broad promenade meanders along the entire length following the rolling terrain that is spatially defined by mounded and sculpted landscapes. The concrete paving is interrupted by spliced sections of interlocking pavers that enhance the sense of journey and highlight the sequence of spaces. Distinguishable landscape types, including a Birch grove, Eastern White Pine stands, and native shade and flowering trees and shrubs spatially define and enclose spaces and provide seasonal interest predominantly during the active school year. Strategically positioned mounded circular planting beds anchor nodal points that coincide with double tree-lined allees marking the parking lot entry points.

Site furnishings are located throughout for one to find their comfort zone, including park-like benches, casual organic concrete seats, and custom platform benches with built-in USB ports for lounging and larger gatherings. Anchoring the ‘centre spot’ plaza and main west bridge entrance is an oversized ‘Lambton’ sign that can be illuminated in a kaleidoscope of colours. An exaggerated grassy mound framing the west side of the plaza provides a perched lookout to gather around the centre spot and enjoy the lofty perspective of The Mall.